Category Archives: Právo a legislatíva

Novinky v legislatíve, výklady právnych predpisov, odporúčania a postrehy.

GDPR a najčastejšie otázky
30 mar

GDPR a najčastejšie otázky

Ochrana osobných údajov prejde v máji 2018 svojou európskou evolúciou. Nové postupy v spracovávaní osobných údajov pod označením GDPR (General Data Protection Regulation), prinášajú zjednocujúce pravidlá pri spracovávaní a ochrane osobných údajov v celej EÚ. Nové pravidlá pri spracovávaní a ochrane osobných údajov, ktoré budú v platnosti od 25.05.2018, budú povinné pre subjekty, ktoré spracovávajú a uchovávajú osobné údaje. […]

read more »
Pokuty v General Data Protection Regulation- GDPR
08 mar

Pokuty v General Data Protection Regulation- GDPR

Koniec mája 2018 prinesie okrem prechodu na ochranu osobných údajov známu ako General Data Protection Regulation – GDPR zmenu aj v sankciách pri porušení zákonných povinností pri spracovávaní a ukladaní osobných údajov. Legislatíva Slovenskej republiky umožní Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky (ďalej len „úrad“) ukladať pokuty a poriadkové pokuty v závislosti od okolností každého jednotlivého […]

read more »
Zmluva medzi osobný asistentom a osobou so zdravotným znevýhodnením
03 mar

Zmluva medzi osobný asistentom a osobou so zdravotným znevýhodnením

V živote sa stávajú situácie, kedy zdravý človek ostane odkázaný na pomoc inej osoby. Málokto však vie, že takáto činnosť vie byť zo strany štátu aj podporovaná. Väčšinou sa stáva, že ľudia odkázaní na pomoc iného pri činnostiach ktoré nezvládajú samostatne a toto obmedzenie je spôsobené zdravotným postihnutím, využívajú pomoc len blízkych osôb, pretože im […]

read more »